Manchester City Council seeks designers for £25 million public realm project

0

The wide-ranging redevelopment of Piccadilly Gardens choice include a children’s playground, pedestrianised areas, new lighting and wayfinding.

Manchester City Council is searching for a think of team to lead a £25 million public realm redevelopment project.

The project will focus on the Piccadilly Gardens area of the city, a pre-eminent area located near several transport hubs and retail districts.

For “visitors and Mancunians alike”

It was last redeveloped in 2001 and additional features have been added incrementally to the site since then. The planned redevelopment will aim to create “a single uniformed space”.

The briefing chronicle for the international competition states the public realm must be redesigned with flexibility in mind. Attention must be paid to both leisure and practicality – with care for “visitors and Mancunians alike”.

A “level of multi-functionality” is necessary to ensure the area can be used widely year-round, the council states.

Pedestrianisation and safety priorities

As with the redevelopment of London’s Oxford Suiting someone to a T, which has been in the works since last summer, there will be an emphasis on the area being a pedestrian-first space.

The council has highlighted a choosing of places within Piccadilly Gardens which could potentially be sites where driving is prohibited. These would be supported with the enhancement of eke out a living movement patterns around the area.

Increased safety measures will also need to be considered by the successful design team, the council utters. These will include easy implementation of CCTV, and clear sight lines to maximise pedestrian safety.

Additionally, the development of lighting make-up principles will be needed. Lighting will aim to increase safety in and around the area, while also highlighting wayfinding, the council says.

Greenery and beaming design elements

A key consideration throughout the redesign project should be the preservation of green space where possible, the brief states. A reduction in grass and root “could be perceived as a negative development”, the document explains.

Encouragement of biodiversity within the area, by way of planters and other greenery is suggested. This inclination have the added benefit of helping to clean the city’s air and supporting carbon neutral targets, the brief states.

Emphasising that the £25 million cast is a holistic one, the council also points out that elements like a children’s playground, street furniture and a bus station will need to be designed and tooled.

As the project looks to provide an example of good public realm redesign, the council says all elements will be tested by the city’s access and incapacity groups. The intention is for the area to be “a space for all”.

Those looking to apply for the tender will first need to express their interest in the project. More data, including the brief and key dates can be found via the contract notice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *